ترانزیت کالا

اولین تصویری که بعد از شنیدن کلمه “ترانزیت” به ذهن میرسد، احتمالا یک کامیون 18 چرخ بزرگ است! در حالی که انواع روش های ترانزیت کالا وجود دارند و این موضوع، بسیار گسترده است.

در ادامه به بررسی مفهوم ترانزیت کالا، انواع روش های ترانزیت کالا و تفاوت‌های میان آنها پرداخته شده است.

 

ترانزیت کالا چیست؟

با توجه به روابط تجاری و شخصی که شرکت‌ها و افراد در موقعیت‌های جغرافیایی مختلف با یکدیگر دارند، نیاز به یک سیستم حمل و نقل کاملا احساس می‌شود. “ترانزیت” به همین دلیل شکل گرفته و به حمل انواع کالا و اشخاص در مسافت‌های گوناگون گفته می‌شود.

ترانزیت کالا کلمه‌ای است که امروزه بیشتر برای حمل و ارسال کالا به کار برده می‌شود. انواع روش های ترانزیت کالا وجود دارند که هر کدام مزایا و معایب خود را دارند. در ادامه به این موضوع بیشتر پرداخته شده است.

 

اهمیت ترانزیت در چیست؟

از قدیم الأیام روابط تجاری بین شهرها و کشورها رواج داشته است. محصولات تولیدی، نفتی، صنایع دستی، مواد غذایی، دارویی و … از شهری به شهر دیگر و از کشوری به کشور دیگر ارسال می‌شده است. بسیاری از صنایع، برای تولید نیاز به مواد اولیه دارند که تهیه آن با انواع روش های ترانزیت کالا میسر است. لذا ترانزیت کالا در اقتصاد و زندگی مردم نقش بسزایی داشته و دارد.

 

انواع روش‌های ترانزیت کالا

ترانزیت کالا روش‌های مختلفی دارد که به چند مورد مهم آن اشاره می‌کنیم.

 

ترانزیت زمینی یا ترانزیت جاده ای

در این نوع از ترانزیت، کالا توسط ماشین‌های سنگین و کامیون از طریق مسیرهای زمینی از محلی به محل دیگر منتقل می‌شود. این روش به طور معمول، ارزان ترین روش حمل و ترانزیت کالا به شمار می‌رود.

 

ترانزیت هوایی

در برخی مواقع به دلیل شرایط خاص کالا، خطر فاسد شدن ماده و یا دلایل دیگر، بایستی کالا در اسرع وقت منتقل شود. در این گونه موارد ترانزیت هوایی کاربرد بسزایی دارد. مانند حمل مواد دارویی و …
البته این روش پرهزینه ترین روش ترانزیت کالا نیز محسوب می‌شود.

 

 

ترانزیت دریایی

این نوع از ترانزیت در مناطقی که به دریاها و آب‌های آزاد دسترسی دارند، بسیار پرکاربرد است. معمولا از این روش برای انتقال نفت نیز استفاده می‌شود. از ویژگی‌های این نوع از ترانزیت کالا، ظرفیت بالای حمل و نقل آن است.

 

 

ترانزیت ریلی

ترانزیت ریلی بیشتر جهت ترانزیت کالا بین شهرها و داخل کشور به کار می‌رود. البته به خاطر موقعیت جغرافیایی ایران، این روش برای انتقال کالا به کشورهای همسایه نیز استفاده می‌شود. ترانزیت ریلی یکی از ایمن ترین روش های حمل و نقل کالاست.

جهت آشنایی بیشتر با روش‌های ترانزیت کالا میتوانید به مقاله ای که در این زمینه نوشته شده است مراجعه کنید. (روی کلمه مقاله کلیک کنید)

 

قانون FOB در ترانزیت کالا

قانون FOB یا Free on Board بیان می‌دارد که تمام هزینه های ارسال کالا برعهده فروشنده است. اگر در معاملات بین المللی قانون فوب قید شود، هزینه‌ی حمل و نقل بار از مبدا تا محل حمل اصلی کالاها یعنی تا رساندن کالا به کشتی یا هواپیما و یا راه آهن برعهده‌ی فروشنده است. پس از این مرحله، کلیه هزینه‌های حمل و کرایه‌های آن، همچنین بیمه‌هایی که به کالاهای مورنظرتعلق می‌گیرد برعهده خریدار می‌باشد.

 

ترانزیت داخلی

ترانزیت کالا به طوری که  انتقال کالا بین گمرک های داخلی یک کشور صورت گیرد ترانزیت داخلی نامیده می‌شود. درگمرک مبدا کالاهای ترانزیت شده را مورد بررسی قرار می‌دهند، تعداد و نوع کالا باید طبق همان چیزی باشد که از قبل تعیین شده است، درصورتی که تعداد و نوع کالاها مغایرت داشته باشد این نوع حمل قاچاق محسوب می‌شود و برای بررسی بیشتر به مراکز قانونی ارجاع داده می شوند.

زمان ارسال و دریافت کالاهای ترانزیت شده درمقصد نیز حائز اهمیت است، زیرا اگر کالاهای موردنظر در زمان و تایم مقرر به مقصد نرسند این نوع ترانزیت قاچاق محسوب می‌شود. بنابراین ترانزیت های داخلی همانند ترانزیت های خارجی از قوانین و استاندارد‌هایی برخوردار هستند و در صورت رعایت نکردن قوانین خاص حمل و نقل مانع از ارسال کالاهای موردنظر به مقصد می‌شود.

 

مدارک لازم برای ترانزیت داخلی کالا

مدارک لازم برای ترانزیت داخلی کالا در کشور ما به قرار زیر است.

  1. بارنامه
  2. فاکتور فروش کالا
  3. لیست عدل بندی
  4. ترخیصیه
  5. پروانه بهره برداری شرکت تولید کننده کالا
  6. قبض انبار گمرک
  7. گواهی مبدأ
  8. گواهی ثبت سفارش

به این نکته حتماً توجه داشته باشید که برای حمل و نقل ترانزیت کالا ، در برگه بارنامه حتماً باید درج شده باشد که شرکت حمل و نقل مورد نظر، اجازه ترانزیت داخلی کالا را دارد. پس از جمع آوری تمام مدارک و اظهارنامه توسط گمرک، تمامی کالاها به صورت دقیق مورد ارزیابی دقیق قرار خواهند گرفت تا از تطابق کالاها با مدارکشان مطمئن شوند. به عبارت بهتر، کالا باید به گمرک مقصد بدون هیچ گونه دخل و تصرفی رسانده شود.

 

ترانزیت خارجی

ترانزیت خارجی آن بخش از ترانزیت کالا است که کالای مورد نظر از دو یا چند کشور عبور کند تا به مقصد برسد، به گونه ای که زمان ورود و خروج از گمرک‌های هر کشور از قبل برنامه ریزی شده باشد. در روش ترانزیت زمینی، رانندگان ترانزیتی می‌بایست گذرنامه خود را هنگام ورود به هر کشور تحویل دهند تا استعلامات لازم گرفته شود.
جهت سهولت در کار ترانزیت کالا و کاهش اتلاف وقت برای رانندگان، نیروی انتظامی برای ماشین‌های ترانزیتی پلاک خاص و گواهینامه بین‌المللی صادر کرده است. همچنین دفترچه مالکیت از نوع ترانزیتی تعریف می‌شود.

 

مدارک لازم برای ترانزیت خارجی

مدرک های مربوط به ترانزیت خارجی کالا با ترانزیت داخلی کمی تفاوت دارد. مدارک این نوع از حمل و نقل ترانزیت کالا به قرار زیر می‌باشد.

  1. فاکتور خرید کالا
  2. بارنامه کالا
  3. لیست عدل بندی
  4. معرفی نامه
  5. ضمانت نامه یا تعهد قانونی
  6. وکالت نامه
  7. تصویر کارت بازرگانی
  8. مجوز عبور جهت ورود کالاهای ترانزیت
  9. مجوز بانک
  10. راهنمای CHR جاده‌ای و گذرنامه

 

 

قوانین و مقررات ترانزیت کالا

هر کشوری برای ترانزیت کالاها، قوانینی مطابق با قوانین بین‌المللی وضع می‌کند. در ایران نیز قانون مرتبط با حمل و نقل کالاهای خارجی یا ترانزیت خارجی را در 22 اسفند ماه 1374 در مجلس شورای اسلامی تصویب و در 27 اسفند 1374 به تأیید شورای نگهبان رسید. این قانون از در 26 ماده و 4 تبصره تشکیل شده است. جهت آشنایی با این قوانین، به مقاله مربوطه مراجعه کنید.

 

توافق نامه بین المللی ترانزیت کالا

یکی از قوانین و توافق نامه‌های بین‌المللی در زمینه ترانزیت کالا، کنوانسیون کالاهای خطرناک (ADR) است. این کنوانسیون در ترانزیت‌های خارجی مورد بررسی قرار می‌گیرد. طبق این توافق نامه، کالاها قبل از ارسال شناسایی شده و تعداد آنها بررسی می‌شود. استانداردهای لازم و علائم ایمنی مورد استعلام قرار گرفته و تمامی مستندات و گواهی‌های حمل کالا چک می‌شوند.
این توافق‌نامه به جهت کنترل حمل مواد خطرناک است، چه برای سلامت انسان چه برای محیط زیست.

 

ترانزیت کالا با مهد تجارت

با توجه به توضیحات فوق، ترانزیت کالا دارای یک سری قوانین و جزئیات است که در صورت عدم توجه به آن، ممکن است در طول فرآیند ترانزیت به مشکل برخورد کنیم. لذا بهتر است که کاررا به کاردان بسپاریم تا خاطرمان از بابت حسن انجام کار آسوده شود.
شرکت بازرگانی مهد تجارت سگال زرین، با داشتن سابقه زیاد در انواع روش‌های ترانزیت کالا، با اطمینان کالای شما منتقل کرده و به تجارت شما کمک می‌کند. چنانچه قصد ترانزیت کالای خود را دارید، مهد تجارت کالای شما را به هرجای ایران و جهان با بهترین شرایط ارسال می‌کند. جهت آشنایی و اطلاعات بیشتر با کارشناسان ما تماس حاصل نمایید.

 

جهت انجام امور مربوط به ترانزیت کالای خود با کارشناسان مهد تجارت تماس بگیرید.

فرم تماس با کارشناسان مهد تجارت